VidiShop Vidi.hu Alba Liga
2016. December 14. 16:00  -  Vidi.hu   -   Fotó: vidi.hu
INTERJÚ
Kovács Zoltán: "A legfontosabb az, hogy látható a fejlődés"

Sportigazgatónkkal értékeltük az elmúlt félévet, aki beszélt - többek között - a várható játékosmozgásokról, az ősz legörömtelibb és legszomorúbb eseményéről, valamint üzent a szurkolóknak is.

A Vidi őszi elsőként zárta a bajnoki küzdelmeket, az Európa Ligában három kört mentünk és nagyon kevésen múlott, hogy a play-offba jussunk, a Magyar Kupából viszont hatalmas meglepetésre kiestünk. Sok új ember érkezett a klubhoz nyáron, nem lehet tehát eseménytelennek mondani az elmúlt hónapokat. Hogy értékeled ezt a félévet?

A legfontosabb momentum a nyár elején az volt, hogy új vezetőedző érkezett Székesfehérvárra, új erőnléti edzővel, új pályaedzővel és új kapusedzővel. Ez alapjaiban határozta meg a munkánkat, hiszen egy ilyen változás esetén, főleg, ha az illetők többsége nem is magyar, a szokásosnál is több munka hárul a régebbi stábtagokra és a klub minden alkalmazottjára. A csapatot is szerettük volna megerősíteni, ami végül sikerült, de sajnos nem abban az ütemben, ahogy terveztük. Hiába próbálunk ugyanis előre dolgozni, hiába vannak meg a kiszemeltjeink, a magyar futball egyik sajátossága, hogy ha külföldről akarunk játékost hozni, akkor ő az utolsó pillanatig kivár, vagy nem jön, magyar csapatoktól igazolni pedig még komoly pénzekért is nehéz, mert nehezen engedik el a riválishoz őket. Úgy vágtunk tehát neki az Európa Ligának, hogy a keret még közel sem volt kész. Ettől függetlenül viszonylag jól vettük az akadályokat és jól is futballoztunk a nemzetközi porondon, a bajnokság eleje viszont döcögősre sikerült, az első 3 bajnokin 8 pontot elvesztegettünk. Augusztus végére alakult ki a teljes keret, akkorra már megerősödtünk annyira, hogy merészebb célokat is kitűzhettünk. A csapat ereje alapján reális, hogy vezetjük a tabellát, de nem mindig játszottunk azon a szinten, ami elvárható. A lényeg azonban az, hogy tudjuk ennek az okát, tudjuk, min kell változtatnunk. Léteznek folyamatok a fociban, amiket egyszerűen nem lehet megerőszakolni, gyorsítani. A beilleszkedés például ilyen. Vannak, akik azután, hogy megfelelő fizikai állapotba kerültek, remekül teljesítettek, de vannak, akik még nem tudták azt a meghatározó futballt nyújtani, amire egyébként képesek.

Mi az, amivel nem vagy elégedett?

A bajnokságban voltak olyan váratlan vereségek, amikkel nem kalkuláltunk, és a mutatott játék alapján sem volt benne a pakliban, de ezek azok a meccsek, amiket a csapat tavasszal már magabiztosabban fog tudni lehozni. A kupakiesés az ősz legnagyobb fájdalma, ami nagyon sokat ront az összképen annak ellenére is, hogy vezetjük a bajnokságot. Úgy érzem viszont, hogy a megfelelő következtetéseket vonta le mindenki a budafoki vereségből. Ahhoz pedig, hogy egy társaság még jobb közösséget alkosson, néha kellenek pofonok. Hosszú távon ez segíthet, de természetesen nem megmagyarázni akarom a kiesést, mert azt nem lehet, inkább próbálok megragadni belőle annyi pozitívumot, amennyi benne van.

Mi volt a legemlékezetesebb momentum ősszel, mire vagy a legbüszkébb?

Talán a Midtjylland elleni oda-visszavágót emelném ki, azokon a meccseken, főleg a másodikon nagyon jól játszottunk. Megérdemeltük volna, hogy továbbjussunk. A legbüszkébb azonban arra vagyok, hogy nyár óta folyamatosan fejlődünk, ennek az eredménye az, hogy most már mi vezetjük a tabellát. Ez egy jó visszajelzés, de túlértékelni azért nem szeretném. Mindenkinek továbbra is arra kell koncentrálnia, hogy a végső célunkat elérjük, vagyis megnyerjük a bajnokságot. Kiemelném még, hogy egész évben nagyon pozitív légkör uralkodott a hazai meccseinken, és egyre többen jönnek az idegenbeli meccseinkre is!

A góllövőlista élmezőnyében 4 Vidi-játékos is ott van, ilyenre nagyon régen nem volt példa. Lehet azt mondani, hogy a visszafogottabb támadójáték a múlté?

Nagyon sokat beszéltünk arról tavasszal, hogy a támadójátékunk nem az igazi, erősíteni kell. Rengeteg kritikát kapott a klub, hogy nem tudtuk Nikolics Nemanját pótolni, úgy gondolom, ez most már múlt idő. Nagy biztonságot és előrelépési lehetőséget ad, hogy nem egy játékos teljesítményétől függ a csapat eredményessége. Fontos megemlíteni, hogy ezek a játékosok az előkészítésben is jeleskednek, legtöbbször egymást szolgálják ki, ami nagyon pozitív. Többen képesek meccseket eldönteni, sok variációs lehetőség van a keretben, erre sokkal nehezebb felkészülniük az ellenfeleknek. És azokról a játékosokról még nem is beszéltünk, akik később csatlakoztak, és még nem forrták ki magukat, de idővel a csapat erősségei lehetnek.

Várható játékosmozgás a télen?

Igen, lesznek mozgások az öltözőben. Amikor kialakítottuk az idei, a megszokottnál kicsit bővebb keretet, az volt a célunk, hogy az edzői stábnak megfelelő merítési lehetőséget biztosítsunk, legyen lehetőségük válogatni, majd pedig dönteni, hogy kikre számítanak. Nagy a nyomás a klubon, hiszen sokat foglalkozik a sajtó azzal, hogy a Vidiben válogatott játékosok nem kerülnek be a csapatba, amire azt tudom mondani, nem emlékszem arra, hogy bárkinek is megígértük volna, amikor minket választott, hogy bérelt helye lesz, természetesen a hozzánk igazoló játékosok sem kérhettek ilyet. A verseny tehát nagy, de ebből a klub csak profitálhat. A játékosoknak folyamatosan bizonyítaniuk kell, hogy a közösség hasznára tudnak lenni, a vezetőedző pedig a mindennapi munka alapján dönt, hogy kinek szavaz bizalmat, amiért természetesen vállalja a felelősséget is. Igazolni tehát valószínűleg nem fogunk, csak nagyon nagyon indokolt esetben, a keret erős, alkalmas a célok megvalósítására. A mozgás a másik oldalon lesz érzékelhető. Azok közül, akik nagyon kevés lehetőséghez jutottak, lesznek, akik elhagyhatják a csapatot.

Januárban két edzőtábor szerepel a programban, az első az Emírségekben, a második Spanyolországban lesz. Utóbbi helyszínre évek óta visszajár a csapat, előbbi viszont új. Miért esett a választás a Közel-Keletre?

Magyar csapatok ma még nem sűrűn járnak ilyen helyre edzőtáborozni, de nyugat-európai klubok előszeretettel utaznak az Emírségekbe. Nem véletlenül, hiszen ott a legstabilabb az időjárás az év ezen szakaszában, remek infrastrukturális lehetőségekkel bír és jó csapatok ellen lehet játszani. Bármennyire is érdekes, a Vidi neve már jelent annyit, hogy plusz anyagi teherrel nem jár a klubnak ez az edzőtábor, a költségek nem haladják meg egy spanyolországi utazásét. Az első edzőtáborban napi több edzés lesz, fontos, hogy stabil körülmények között készülhessenek a játékosok.

Épp egy külföldi szakmai úton vagy. Mikor kezdődik számodra a téli szünet, és hogy telik majd?

Igen, a hét második felében térek haza, azt követően lesz még egy találkozóm a tulajdonossal és a vezetőedzővel, utána egy kicsit pihenek. Nyáron nem tudtam szabadságra menni, ezt szeretném pótolni, és a családommal tölteni egy kis időt. És itt ragadnám meg az alkalmat, hogy minden Vidi-szurkolónak boldog karácsonyt és boldog új évet kívánjak, és azt kérem tőlük, tavasszal is ugyanúgy buzdítsák a csapatot, ahogy eddig, és remélem, májusban együtt ünnepelhetünk majd!

VIDEOTON FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek